High-Tech Client Campus — Mountain View, CA

North America's Largest Mass Timber Building

 
Biophilic Design Living Green Wall Exposed Mass Timber Tech Office
Size
Office Buildings - 645,000 SF
Parking Garage - 505,000 SF
Architect
WRNS Studio
Contractor
Rudolph and Sletten
Mass Timber Supplier
Structurlam
Sustainability Consultant
Stok
Sustainable Benchmarks
LEED Platinum, LBC Petal, WELL v2 Pilot, ILFI Net Zero Carbon
Photographer
Bruce Damonte


A high-tech client expanded its Silicon Valley location with a commitment to fostering a deeply sustainable workplace community. The updated campus houses 2,000 employees across two repurposed buildings integrated with a new mass timber building. Upon its completion, the new construction comprises the largest building in North America—a Cross-Laminated Timber (CLT) structure customized to meet formidable sustainability goals. This pioneering project aggressively targets LEED Platinum, Net Zero Water, and Well Building Standard certifications. Holmes provided structural engineering as well as fire and life safety consulting for the project.


Aerial rendering of Mountain View corporate campus

For the new mass timber building, Cross-Laminated Timber was selected as a primary material due to its low carbon footprint and inviting aesthetic. Largely left exposed, CLT presents wood in its honest and pure form with a warm pallet of natural tones. CLT also expedited construction: the design team coordinated custom panel penetrations with mass timber supplier Structurlam, allowing panels to be quickly dropped into place onsite. 2,400 tons of mass timber panels were installed in just over six months.

Mass Timber Office Building Interiors with CLT Glulam Completed California Tech Client with Employees

In order to support the large, contiguous floorplates that the client envisioned, Holmes designed a composite CLT-Concrete slab. The composite system allows the CLT panels to span further between beams and columns, creating more open interiors. The concrete topping slab also functions as the structural diaphragm and conceals power and data systems, integrating trades into one structural solution.

Mass Timber Campus Restaurant with Tech Employees California
Completed Mass Timber Office Building Interior with Occupants Exposed Glulam Tech Campus California

Since CLT is a relatively new building material in the US, this project involved considerable coordination with the local building authority to understand the performance of new mass timber technologies. This included gaining the jurisdiction’s approval of the building system in specific locations where a fire rating was required—predominantly assembly spaces (cafes and theaters) needing fire-rated exit enclosures to protect evacuating occupants during a fire. Holmes worked with WRNS to achieve fire ratings that also kept a consistent campus aesthetic of uncovered CLT and steel, exposing structural supports (beams and columns) where possible while embedding connection details within the wood. Holmes’ assessment demonstrated that the CLT floor and glulam columns achieve a 1-hour fire rating, and that the hidden connection details also achieve a 1-hour rating without further encapsulation.

Exposed Glulam Beams Atrium in Mass Timber Office Building California
Exposed Glulam and Steel Beam Connection Details, Mass Timber Commercial Office Building/High-Tech Client Campus
Mass Timber Office Building Exterior and Ancillary Shade Structure Tech Campus Mountain View California US

Across the campus, design triggers an organic, intuitive interplay between built and natural environments. Low-lying two-story buildings complement the surrounding Stevens Creek biome without hindering expansive views of the natural scenery. Simultaneously, the campus activates new habitats, including a campus-wide living roof with carefully selected native and adapted plant species. Office neighborhoods are arranged around internal courtyards, providing moments of pause and outdoor tranquility. A network of pedestrian and bike trails winds throughout the grounds, encouraging a healthy and active workforce. Custom outdoor staircases, rooftop decks and bridges also heighten employee mobility. Interior spaces harness natural light through abundant clerestory windows and skylights.

Mass Timber Office Interior Exposed Glulam with Courtyard Scheme High-Tech Client Califoria
Living Green Roof and Courtyards above Mass Timber Office Building

The conscientious client sought to understand the implications of removal, rehabilitation, and expansion of the existing structures onsite. Holmes explored the life cycle impacts of prospective structural systems and seismic performance objectives with the design team and client. In lieu of tearing down the entire campus and starting from square one, the client gave new life to two existing buildings and reduced the overall carbon impact of the project. Parts of the demolished buildings were crushed and reused under the foundations of the new CLT structure.

Completed Mass Timber Office California US - High-Tech Client Campus Exterior

More Projects

View All

Get in Touch

We would be pleased to speak to you about your project.

Contact Us