Lisa & Doug Goldman Tennis Center — San Francisco

Grand Slam for Public Tennis

 
Tennis match at the Lisa & Doug Goldman Tennis Center in Golden Gate Park San Francisco interior with wooden cantilever and clerestory windows overlooking tennis match on courts
Size
7,800 SF
Architect
EHDD
Contractor
Azul Works, Inc.
Owner
The Tennis Coalition of San Francisco
Sustainable Benchmark
LEED Silver
Awards
SEAONC - Award of Excellence, New Construction
AIA California - Leading Edge Award
Racquet Sports Industry - Public Tennis Facility of the Year
The American Sports Builder Association - Outdoor Tennis Facility of the Year

The Tennis Coalition of San Francisco—along with the San Francisco Recreation and Parks Department, and San Francisco Parks Alliance—sought to usher in a new era of inclusive tennis. Stakeholders envisioned a sleek, sustainable tennis hub open to all ages and abilities. Open seven days a week, the new Lisa & Doug Goldman Tennis Center experiences heavy traffic and is set to frame community-oriented sportsmanship for years to come. Of note, it is home base for the Tennis & Learning Center—a mentor program for the city’s under-served youth. Holmes’ structural solution elegantly achieved architectural and programmatic goals during the pandemic.

Exterior of the Lisa & Doug Goldman Tennis Center in Golden Gate Park San Francisco with wooden cantilevered roof and floor-to-ceiling windows
Lisa & Douglas Goldman Tennis Center in San Francisco's Golden Gate Park for Public Use Public Sports Facility San Francisco CA

This year (2020) has shown us just how important it is for all of our residents to have access to open space and opportunities for outdoor recreation. This beautifully designed, accessible space will provide a wonderful place for San Franciscans to get outside, get exercise, and have fun safely.

London Breed, Mayor of San Francisco
Interior lounge of the public sports facility Lisa & Doug Goldman Center serving community in Golden Gate Park San Francisco with cantilevered wood roof

The architecture features full-height glazing overlooking the tennis courts and exposed timber cantilevers extending up to 40 feet. Holmes overcame initial building code hurdles for the wooden cantilevers by conducting a semi-rigid diaphragm and response spectrum analysis. To facilitate open areas for public programming, Holmes placed shear walls in strategic locations. To help obtain LEED certification, Holmes devised light timber framing and specified a sustainable concrete mix with reduced embodied carbon.

Public sports lounge at the Lisa & Douglas Goldman Tennis Center in San Francisco's Golden Gate Park with a mural and general public

The trapezoidal one-story center and its 16 courts sit on former sand dunes. To minimize the adverse effects of liquefiable soils near the San Andreas Fault, Holmes utilized permeation grouting with a mat foundation. Given the uneven ground, Holmes integrated a bi-sloping roof connecting at different elevations.

Aerial of Lisa & Doug Goldman Tennis Center with Tennis Courts, views of Golden Gate Park, and the Golden Gate Bridge

More Projects

View All

Get in Touch

We would be pleased to speak to you about your project.

Contact Us